HNŽ

Bunski kanali na čekanju

Skupština HNŽ-a danas je raspravljala o koncesijama za vodna područja u ovoj županiji i usvojena je Odluka o usvajanju Informacije o realiziranju potpisanih ugovora o koncesijama iz oblasti vodoprivrede zaključno s 31. prosincem 2021. godine.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2023. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Skupština HNŽ

Poništenje koncesijskog ugovora za izgradnju dviju minihidroelektrana Buna I i Buna II na Bunskim kanalima i dalje će se čekati. Rasprave na ovu temu je bilo na današnjoj Skupštini HNŽ, ali nije donesen zaključak da se raskine sporni ugovor.

Informacija iz 2021.

Ministar Donko Jović složio se da je potrebno poništiti koncesiju, ali istaknuo je kako se to još ne može učiniti zbog upravnih sporova koji su u tijeku.

Naime, Skupština HNŽ-a danas je raspravljala o koncesijama za vodna područja u ovoj županiji i usvojena je Odluka o usvajanju Informacije o realiziranju potpisanih ugovora o koncesijama iz oblasti vodoprivrede zaključno s 31. prosincem 2021. godine.

Skupština je usvojila Informacije iz 2021. godine, kada su minihidroelektrana Buna I i Buna II još postojale na Prostornom planu Grada Mostara, što nije trenutno stanje.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Mostara krajem prošle godine usvojilo je Odluku o donošenju i provođenju Izmjena i dopuna prostornog plana općine Mostar. Ovom odlukom male hidroelektrane "Buna 1", "Buna 2" na Bunskim kanalima brisane su iz Prostornog plana Grada Mostara

Ova rasprava trebala je dovesti do dugo čekane odluke o raskidu ugovora o koncesiji za izgradnju minihidroelektrana Buna I i Buna II na Bunskim kanalima korak je to koji ovaj hercegovački biser dijeli od  konačnog spasa.

Inače, do izdavanja dozvola i koncesije za izgradnju mini hidroelektrana nije ni trebalo doći budući da su Bunski kanali zaštićeni spomenik prirode.

Zakon o socijalnoj skrbi

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije u ponedjeljak je usvojen Zaključak kojim se prihvaća Nacrt Zakona o socijalnoj skrbi, kao dobra osnova za izradu Prijedloga Zakona.

Razlog za izradu Zakona o socijalnoj skrbi nalazi se u obvezi realiziranja Zaključka Skupštine HNŽ-a kojim su zaduženi Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi i Vlada HNŽ-a da izrade novi Zakon o socijalnoj skrbi, priopćeno je iz Stručne službe Skupštine HNŽ-a.

Primjedbe i prijedlozi na Nacrt Zakona koji su izneseni na sjednici Skupštine bit će dostavljeni Vladi HNŽ-a na razmatranje, a zastupnicima je ostavljen rok od 15 dana da u pisanom obliku dostave dodatne primjedbe i prijedloge.

Također, Skupština je dala pozitivno Mišljenje na Nacrt Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH.

Na sjednici još je usvojena Odluka o usvajanju Izvješća Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave o izvršenju sankcija u HNŽ-u iz članka 1. Zakona o izvršenju sankcija u HNŽ-u za 2021. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close